Despre cafeaua noastra

În mediul online găsim multă informație despre cafeaua Arabica și Robusta. Practic, sunt aceleași date despre diferența dintre dimensiunile diferitor tipuri de boabe de cafea, care conține mai multă cofeină și la ce altitudine crește un anumit tip de cafea. În realitate, lucrurile sunt mult mai interesante.

Cel mai important lucru pe care trebuie să îl cunoașteți este că Arabica și Robusta nu sunt tipuri de cafea, dar tipuri de arbore de cafea. Suntem recunoscători Robustei doar pentru faptul că datorită încrucișării naturale a ei și Eugionoidis, a apărut Arabica, Robusta fiind tatăl ei genetic.

Robusta este mai puternică decât arabica (în medie, 2% cofeină față de 1%), robusta nu crește la înălțime, în munți, iar Arabica nu crește la altitudini mici și în zone fierbinți.

Arabica este mai puțin roditoare decât Robusta, de aici și se formează un preț mai ridicat. Robusta este mai puțin predispusă la boli și nu este afectată de insecte dăunătoare.

Arabica este o plantă care se autopolenizează. Este nevoie doar de un singur arbore care să producă fructe și să se reproducă. Soiul Arabica original este numit „Tipica”, acesta ulterior a suferit o mutație pe insula Bourbon (acum Reunion) și astfel a apărut soiul „Bourbon”. Noile soiuri Arabica apar prin mutații, încrucișări naturale (care sunt rare) și prin selecție.

Arabica își formează gustul încă la etapa de creștere. La formarea gustului influențează compoziția solului, temperatura ambientală, umiditatea și copacii vecini. Fructele arborelui de cafea se coc încet, fără grabă. În aceste condiții, în boabele de cafea se formează acizi, care influențează apoi formarea gustului. 

Iată de ce este importantă altitudinea deasupra mării. Cu cât mai sus crește arborele, cu atât temperatura este mai scăzută și coacerea fructelor este mai lentă. Recoltarea are loc în două, trei etape, în care doar fructele coapte ajung în coș. Acest lucru se datorează faptului că nu există o coacere uniformă a boabelor pe copac. După recoltare, fructele sunt prelucrate. În cazul prelucrării umede (spălate), băutura va avea mai puțină dulceață, mai multă aciditate, dar va avea un gust curat, cu note accentuate. În cazul prelucrării uscate (naturale), băutura va fi mai densă, cu o dulceață distinctă și mai puțină aciditate. 

În timpul prăjirii, boabele de cafea își descoperă întregul potențial pe care natura însăși i l-a dat. La prepararea cafelei, vom fi plăcut surprinși de bogăția aromei sale și de gama largă de arome pe care o oferă. Va avea un gust cu note de fructe de pădure, fructe, ciocolată, nuci și poate chiar pâine sau prăjituri proaspăt coapte. Lista poate continua la nesfârșit în ceea ce privește varietatea ireală de gusturi și arome pe care ne-o oferă Arabica. 

Gustul Arabica va depinde de ceea ce natura i-a oferit, de modul în care a fost prelucrat bobul de cafea, de cât de fin și profesionist a reușit prăjitorul să îi simtă „caracterul” și să îi scoată în evidență cele mai bune calități. 

Dacă doriți să aflați mai multe despre istoria cafelei, regiunile de cultivare, cea mai bună metodă de preparare a cafelei și tot felul de detalii interesante, vă recomandăm să găsiți și să citiți „Atlasul mondial al cafelei: de la bob la ceașcă”. Un ghid complet al țărilor de origine, al soiurilor și al metodelor de preparare” de James Hoffmann. Apropo, acest autor are, de asemenea, propriul său blog video pe YouTube.

Tucano Coffee Roastery face tot posibilul ca voi să cumpărați în Republica Moldova cafeaua la un preț corect și de calitate înaltă. De aceea no știm și considerăm că cafeaua de la Tucano Coffee este una dintre cele mai bune în țară.